Rondom zwangerschap

Rondom zwangerschap

Zwangerschap is een periode van verandering.  Zowel fysiek als mentaal. De belastbaarheid van je lichaam verandert. Als de balans tussen de belasting en belastbaarheid verstoord raakt kunnen er bekken en/of rugklachten ontstaan.  Bij een bevalling is er sprake van een verandering in de buikdruk. Je organen hebben na deze gebeurtenis weer tijd nodig om weer optimaal in positie te komen en te functioneren. Kortom een intensieve periode in je lijf en leven waarbij een extra steuntje in de rug geen overbodige luxe is.

Tijdens je zwangerschap komt je lichaamszwaartepunt naar voren door je groeiende buik. Dit vergt aanpassing van je (werk)houding en aansturing van je lijf. De verandering in de hormoonhuishouding zorgt voor het soepeler worden van het bindweefsel in je bekken. Prettig voor je bevalling maar minder fijn als je peuter gedragen wil worden. Het bloedvolume neemt toe dat een zwaardere belasting is voor je hart en bloedvaten (spataderen). Daarnaast neemt je longvolume af doordat je diafragma minder laag kan zakken. Hierdoor hijg je sneller als je de trap op loopt en denk je wellicht waar is mijn conditie gebleven? Bewust zijn van de veranderingen in je lijf helpt vaak om hier effectief mee om te gaan. Het is nodig om hier bij stil te staan en tijd te nemen om te voelen waar je lijf behoefte aan heeft. Met behulp van craniosacraal therapie bouw je tijd in om contact te maken met wat er speelt in jouw lichaam en ook met je kindje. Vaak komen er ook mentale delen boven.  Je kunt je zorgen maken over de bevalling of over hoe je je taken als moeder gaat vervullen “hoe ga je het allemaal doen straks?”

Therapie tijdens of na de zwangerschap is gericht op stilstaan en voelen wat er op dit moment speelt en daarmee herstellen van balans in hoofd, lijf en hart. Met behulp van technieken uit de cranio-sacrale therapie is het mogelijk een diepe ontspanning te bereiken, het contact met jezelf en je baby te ervaren en het zelfherstellend vermogen te ondersteunen. Bij forse fysieke beperkingen en/of onvermogen tot bewegen (instabiliteit) kan ik door middel van een lichamelijk onderzoek vaststellen wat herstel belemmerende factoren zijn en of de bewegingsfunctie van je bekken, onderrug, heupen, en voeten optimaal zijn.  Indien er sprake is van een eerdere traumatische bevalling, kunnen we samen kijken wat jou kan helpen om te leren reguleren van de spanningen in je lijf en het onderzoeken van jouw hulp bronnen tijdens de bevalling. In specifieke gevallen werk ik samen met psychologe/ psychotherapeute Marjan Sepers, haar website vind je hier. Voor meer informatie over normale emotionele klachten en  psychische problematiek rondom zwangerschap is hier ook veel informatie te vinden.

Indien gewenst kan er contact opgenomen worden met je verloskundige/ gynaecoloog en eventueel huisarts.