Visceraal

Viscerale therapie

Pijntje hier, pijntje daar. We nemen het vaak voor lief en zien geen onderliggend verband. Dit is echter wel vaak het geval. Bij viscerale therapie werken we met de bewegelijkheid van de organen in het bindweefsel skelet, ook wel fascia genoemd. Het is het netwerk waarin de organen maar ook de bloedvaten, zenuwen en spieren verbonden zijn met elkaar. Als je benieuwd bent hoe de fascia er uitziet, klik hier voor een video.

Als alle onderdelen in je lijf zonder problemen langs elkaar kunnen glijden en bewegen heb je een optimale belastbaarheid. Door eenzijdig bewegen, een bevalling, operatie (litteken weefsel), een valpartij, ongeval of interne stress kunnen er verklevingen ontstaan waardoor de bewegelijkheid van dit netwerk niet meer optimaal is. Gelukkig is ons lijf slim genoeg om hier omheen te bewegen (compenseren) maar gedurende ons leven krijgen we met steeds meer beperkingen te maken in ons lijf. De spreekwoordelijke “emmer” raakt gevuld en er hoeft maar iets te gebeuren of de “emmer” loopt over en ervaren wij (pijn)klachten.

Met viscerale therapie onderzoek ik je lijf op beperkingen in de bewegelijkheid van de organen maar ook de bloedvaten en zenuwweefsel binnen de fascia. Op die manier kan de emmer iets leger gemaakt worden en wordt het zelfherstellend vermogen ondersteund. Hierna is het trainen en opbouwen van coördinatie en kracht vaak makkelijker waardoor de belastbaarheid steeds meer kan toenemen. Ik werk hiervoor samen met (bekken)fysiotherapeuten en caesar therapeuten.